Medische pigmentatie / Dermatografie

Veel mensen kunnen zich onzeker voelen door littekens maar door dermatografiebehandelingen kan dit weggenomen worden.

WAT IS DERMATOGRAFIE?

Medische pigmentatie of dermatografie is een methode waarbij pigmenten in de huid worden getatoeëerd. Het doel is om zo goed mogelijk de natuurlijke huidskleur te benaderen waardoor littekens minder zichtbaar zijn. Het is een snelle en effectieve manier om de huid er mooier te laten uitzien.

BEHANDELING

Afhankelijk van de grootte, kleur en aard van het litteken zijn er meerdere behandelingen nodig, meestal 2 tot 5. Dit is voor iedereen verschillend.

Het originele litteken blijft uiteraard aanwezig maar door de juiste techniek en pigmentcombinatie zal deze veel minder opvallen. 

Wanneer een litteken trekkerig en stug is kunnen we ook FRACTIONAL NEEDLING toepassen, dit zorgt voor een littekenrelaxatie. Deze zal het litteken zachter, gladder en mooier van structuur maken.

Ook HYPERPIGMENTATIE kunnen we aanpakken, hiervoor gebruiken we de "Whitening Treatment".

BEHANDELINGEN DERMATOGRAFIE

Dermatografie kan een oplossing zijn bij:

- TEPELHOF (AREOLA) : na borstreconstructie, borstverkleining of borstlift

- LITTEKENS : facelift, acné, brandwonden, hechting klein en groot, automutilatie

- ALOPECIA

- VITILIGO OF HYPOPIGMENTATIE

- WIJNVLEK

- SCHISIS : hazenlip

- ONTBREKENDE NAGEL / NAVEL

BEHANDELINGEN

AREOLA / TEPELPIGMENTATIE

uitgebreide info onder rubriek "Areola / Tepelpigmentatie"

LITTEKENS

Littekens ontstaan door een beschadiging in de huid. Dit kan door bv. een operatie, ongeval, automutilatie...

Wanneer deze na verloop van tijd bleker of donkerder worden of de structuur afwijkt van de normale huid kunnen we deze als volgt behandelen:

- HYPOPIGMENTATIE: Hierbij is er een tekort aan pigment waardoor het litteken opvallend lichter is. Dan gaan we deze pigmenteren met de huidskleur die hierbij aanleunt.

- HYPERPIGMENTATIE: Rond een litteken kan een donkere rand (teveel pigment) ontstaan waardoor deze meer gaat opvallen. Deze kunnen we op een natuurlijke manier behandelen door onze "Lightening Treatment" toe te passen. Hierbij wordt er niet getatoeëerd.

- ATROFISCH / HYPERTROFISCH: Wanneer de structuur afwijkt van de normale huid kunnen we deze opnieuw normaliseren door fractional needling.

ALOPECIA

Alopecia is een auto-immuunziekte waarbij men geheel of gedeeltelijk kaal wordt doordat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen haren.

Hierbij kan pigmentatie een mooie oplossing bieden.

VITILIGO

Vitiligo is een auto-immuunziekte waardoor het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen pigment. Hierdoor verliest men alle pigment op bepaalde plaatsen, meestal op warme plaatsen zoals handen, voeten, ogen...

Bij het behandelen van vitiligo moet deze al 3 jaar stabiel zijn, enkel wanneer er sprake is van segmentale vitiligo (1 zijde van het lichaam) kan er steeds behandeld worden.

Hoe donkerder de huid, des te mooier de resultaten bij het camoufleren. Wanneer je van nature een zeer lichte huid hebt wordt pigmentatie niet aangeraden. Het effect is dan ook minimaal.

WIJNVLEK

Een wijnvlek bestaat uit meerdere bij elkaar liggende, verwijde bloedvaatjes die vanaf de geboorte aanwezig zijn. Ze hebben een rode tot paarse kleur en worden het meest opgemerkt in gelaat of de hals. Om deze redenen worden ze vaak als storend ervaren.

Een laserbehandeling kan een mooie oplossing bieden, maar niet altijd voldoende.

Een pigmentatie kan dan voor een camouflage zorgen, belangrijk is wel te weten dat de kleur mogelijks nog iets zichtbaar zal zijn, maar een heel stuk minder opvallend.

SCHISIS

Bij een schisis, ook hazenlip genoemd, bevindt het cupidoboogje zich niet in het midden en is de ene zijde van de lip voller dan de andere. Ook kan de lipcontour vervaagd of niet aanwezig zijn door littekenweefsel.

Door een lippigmentatie kunnen we lippen opnieuw symmetrisch maken, ook bij mannen. Hierbij gebruiken we pigmenten die de natuurlijke lipkleur zo goed mogelijk benaderen.

Het litteken kunnen we aanpakken met fractional needling waardoor deze minder 'trekt' en een mooiere structuur krijgt.

 

ONTBREKENDE NAGEL / NAVEL

NAGEL: Een ontbrekende nagel kan door verschillende redenen ontstaan. Een nagel kan bv beschadigd raken door het stoten waarna deze niet meer teruggroeit. Het kan echter ook zijn dat er nooit een nagel was of deze vanuit medisch oogpunt is verwijderd.

 

NAVEL: Een ontbrekende navel komt meestal door een buikwandcorrectie, operatie of ongeval maar kan ook aangeboren zijn.

 

Bij deze 2 gevallen kan een medische pigmentatie de uitkomst bieden en zorgen voor wat meer zelfvertrouwen.